Terug naar het overzicht

Hoe meet je de resultaten van jouw marketinginspanningen

Online marketing is een belangrijk onderdeel van de marketing van een museum. Je wilt online de juiste doelgroep bereiken en ervoorzorgen dat deze doelgroep zich bewust wordt van wat je te bieden hebt. Dat kost geld, dus wil je dit zo effectief mogelijk doen. Dan is het belangrijk om te weten welke campagnes en berichten succesvol waren en welke niet. Dit artikel gaat dieper in op hoe je deze resultaten kunt meten en analyseren en zo de marketingcampagnes van het museum nog beter kunt laten werken.

Even een disclaimer vooraf: het is belangrijk om te weten dat de resultaten van marketingcampagnes niet altijd direct zichtbaar zijn. Het kan even duren voordat je het effect van de campagne merkt. Blijf daarom regelmatig de resultaten monitoren en meten, zodat je kunt bijsturen waar nodig. Je geduld zal beloond worden, want daarna kun je volop aan de slag!

In 4 stappen van naar meetbaar betere campagnes

Er zijn verschillende manieren om de resultaten van marketingcampagnes te meten. Een van de meest gebruikte methoden is het bijhouden van het aantal mensen dat het museum heeft bezocht: is het aantal verkochte tickets na de campagne gestegen ten opzichte van voorgaande periodes? Naast de kaartverkoop is ook het aantal bezoekers op de website een signaal. Dit kun je zien op Google Analytics. Deze tool geeft inzicht in de stijging of daling in het aantal websitebezoekers. Maar vooral belangrijk is: pak het meten gestructureerd aan. De volgende 4 stappen helpen je daarbij.

1. Bepaal je doelen

Allereerst is het belangrijk om te weten wat je wilt meten. Welke doelen heb je gesteld voor de marketingcampagnes? Wil je meer bezoekers trekken naar het museum, meer naamsbekendheid creëren, iets anders? Zorg ervoor dat deze doelen duidelijk zijn gedefinieerd voordat je begint met het meten van de resultaten. Dit zal ervoor zorgen dat je beter kunt bepalen of de marketingcampagnes succesvol zijn geweest of niet.

2. Meten van marketinginspanningen gericht op merkbekendheid en museumbezoekers

Stel dat je een marketingcampagne voert om meer bekendheid te geven aan de tentoonstelling die momenteel in het museum te zien is. Een manier om de resultaten van deze campagne te meten, is door het gebruik van enquêtes en feedbackformulieren. Door bezoekers te vragen om deze in te vullen, kun je erachter komen wat de bezoekers van de tentoonstelling vonden en hoe ze wisten over de tentoonstelling. Zo kun je bepalen of de campagne succesvol was in het vergroten van de merkbekendheid en het aantrekken van meer museumbezoekers.

Een andere manier om de resultaten van de campagne te meten is door middel van sociale media monitoring. Gebruik bijvoorbeeld de Facebook- en Instagram-analytics om te zien hoeveel mensen de campagne hebben gezien en hoeveel mensen hebben doorgeklikt. Ook de mentions op sociale media vertellen je hoeveel mensen over de campagne praten en welke reacties ze geven.

3. Meten van marketinginspanningen gericht op kaartverkoop

De resultaten van een marketingcampagne voor meer kaartverkoop, bijvoorbeeld voor een specifieke tentoonstelling, kun je meten met Google Analytics. Door trackingcodes toe te voegen aan de advertenties of social media-posts, kun je bijhouden hoeveel mensen via deze weg kaartjes hebben gekocht. Daarnaast kun je in het museum fysiek tellen hoeveel bezoekers binnenkomen met een kaartje dat via de campagne is gekocht. Ook de conversieratio vertelt je iets over het succes van je campagne. Dit is de verhouding tussen het aantal mensen dat de website bezoekt en het aantal dat uiteindelijk een kaartje koopt. Door deze conversieratio te meten, weet je als museum of de campagne succesvol was in het aantrekken van meer bezoekers.

4. Doorontwikkelen van je campagnes

Social media als Facebook, Instagram en Twitter hebben hun eigen analytics. Door het monitoren van deze analyses kun je zien hoe vaak berichten worden gedeeld en geliked. Als je weet welke berichten succesvol waren en welke niet, kun je gerichter nieuwe berichten maken. Deel de resultaten van de campagnes ook met andere afdelingen binnen het museum, zoals verkoop en educatie. Door de resultaten met elkaar te bespreken, werk je gezamenlijk aan het versterken van het merk en aan het verbeteren van de bezoekerservaring. Denk bijvoorbeeld aan het aanbieden van speciale acties en het ontwikkelen van nieuwe educatieve programma’s.

Blijf experimenteren!

Het is belangrijk om te onthouden dat marketing een continu proces is. Het meten van de resultaten is slechts een onderdeel van dat proces. Gebruik de resultaten om te blijven groeien en te verbeteren. Blijf experimenteren en probeer nieuwe marketingcampagnes uit om te zien wat het beste werkt. Door te leren van successen en mislukkingen, kun je de marketingstrategie verder ontwikkelen en nog succesvoller en effectiever maken.

Méér dan cijfers

Marketingcampagnes doen méér dan alleen het stimuleren van de kaartverkoop. Het gaat ook over het opbouwen van relaties met potentiële bezoekers en het creëren van een positieve merkervaring. Ook de mensen die niet direct na een campagne het museum bezoeken, kunnen even goed wel onthouden dat ze erover hebben gehoord. En wie weet leidt dat een andere keer wel tot een museumbezoek. Het is daarom belangrijk om ook aandacht te besteden aan de kwaliteit van de marketingcampagnes en hoe deze bijdragen aan het versterken van het merk.

Door slim om te gaan met de resultaten van campagnes worden de marketinginspanningen binnen het museum effectiever en zal het museum meer bezoekers aantrekken. Kun je wat ondersteuning gebruiken bij het meten en analyseren van online marketingcampagnes? Wij helpen je graag.

Dit artikel is geschreven door Michiel. Vind je het een interessant artikel en praat je graag verder over dit onderwerp? Bel Michiel op 071-302 00 77 of stuur hem een mailtje op michiel@olifantmedia.nl.

Bekijk ook

Wanneer vertel je klanten over de impact die jouw organisatie maakt?

Veel merken dragen bij aan positieve verandering en maken op hun manier impact voor een betere wereld. Een belangrijk thema...

Webcare voor overheidsinstellingen

In het huidige digitale tijdperk is de interactie tussen overheid en burgers ingrijpend veranderd. Webcare heeft zich ontwikkeld tot een...

Waarom Snapchat jou helpt met recruitment

Organisaties staan voortdurend voor de uitdaging om nieuwe en creatieve manieren te vinden om de juiste werknemers aan te trekken....