Terug naar het overzicht

4 tips om het hele jaar door docenten te werven

Bijna elke school of onderwijsinstelling heeft te maken met een lerarentekort. Het werven van docenten kent vaak een piekperiode, in de maanden voor het begin van een nieuw schooljaar. Wij zijn ervan overtuigd dat de kans dat je de formatie ook volgend jaar rond krijgt veel groter is als je ervoor zorgt dat de vacatures van jouw school het jaar door goed te vinden zijn. Ook als je even geen campagnes hebt lopen, of wanneer je concurrenten de bovenste plekken in Google hebben geclaimd met advertenties, kun je nog steeds opvallen met jouw vacatures. Hoe? Dat lees je in deze blog.

Zo laat je jouw vacatures opvallen

SEO voor vacatures die goed gevonden worden

Met een vacaturetekst die aansluit bij de doelgroep en een slim ingerichte vacaturepagina vergroot je de kans aanzienlijk dat je vacature ook op de lange termijn nog goed zichtbaar is. Wij raden scholen daarom altijd aan om hiervoor de volgende stappen te doorlopen:

Zo krijg je jouw vacature in Google for Jobs

Uit onderzoek blijkt dat bijna driekwart van de werkzoekenden hun zoektocht naar een nieuwe baan begint op Google. Daarom vinden wij het gebruik van Google for Jobs een absolute must. Je kunt je echter niet aanmelden voor Google for Jobs. De enige manier om jouw vacature in de resultaten van Google for Jobs te krijgen, is door gebruik te maken van structured data. Structured data is een stuk code dat je aan jouw vacatures kunt toevoegen dat de inhoud van je vacature begrijpelijker maakt voor Google. Zo kun je duidelijk maken wat het opleidingsniveau moet zijn, welk salaris er bij de vacature hoort, op welke locatie de school zich bevindt en nog veel meer. Bij bijna elke zoekopdracht waar je het woord ‘vacature’ achter zet, vind je Google for Jobs resultaten. Maar ook steeds vaker bij zoekopdrachten zonder het woord ‘vacature’. 

Om in het rijtje van de banen op Google for Jobs te komen is structured data dus essentieel. Google geeft zelf een uitleg over hoe je dit kunt toevoegen aan jouw vacatureteksten op hun developers platform. Mocht je dit te ingewikkeld vinden, check het dan bij de webbouwer van jouw school.

Maak solliciteren zo makkelijk mogelijk

Vragen om een motivatiebrief? Dat is niet meer van deze tijd en werpt een veel te hoge drempel op om te solliciteren. Werk je met een sollicitatieformulier? Vraag jezelf dan af hoeveel gegevens van de kandidaat je daadwerkelijk nodig hebt. Wij zien in de praktijk dat scholen kandidaten vaak veel velden laten invullen. Met als gevolg dat kandidaten afhaken: te veel gedoe. Geboortedatum, adres en postcode zijn in de meeste gevallen geen essentiële informatie. Vraag daar dus ook niet naar. Hou het aantal invulvelden dus beperkt. Hoe minder stappen kandidaten hoeven te doorlopen, hoe makkelijker ze solliciteren. 

Docenten werven met lead ads op LinkedIn en Meta

Wil je vlak voor de formatie voor het nieuwe schooljaar toch een boost geven aan je vacatures? Op socialmediaplatformen zoals LinkedIn, Facebook en Instagram kun je zogeheten lead ads aanzetten. Lead ads zijn advertenties die op de tijdlijn van de doelgroep verschijnen. Is een kandidaat geïnteresseerd in jouw vacature, dan klikt deze kandidaat op jouw advertentie en laat die enkel naam, e-mailadres en telefoonnummer achter. Dat gaat heel eenvoudig, zonder dat ze daarvoor het platform hoeven te verlaten. Vaak vult het social platform dit zelfs al voor hen in. Zo maak je solliciteren zo makkelijk mogelijk! In onze case voor Speciaal Onderwijs in Amsterdam lees je meer over deze manier van personeel werven. 

Wil jij het hele jaar door kandidaten krijgen voor vacatures?

Wij zien bij onze opdrachtgevers in het onderwijs dat zij meer sollicitanten krijgen doordat hun vacatures het jaar rond online zichtbaar zijn. Wil je dat we met je meekijken naar de online werving van docenten van jouw school? Neem dan gerust contact met ons op. Dan maken we een plan op maat voor je. 

Bekijk ook

Zorg voor meer aanmeldingen voor je open dag met een Facebook event

Ga je een open dag voor jouw school of organisatie organiseren? Dan zet je natuurlijk vol in op een goede...
Blog
Social Media

Online marketing tips voor scholen: trek de beste omscholers aan voor het docentschap

Lerarentekort aanpakken met omscholingstrajecten We zien bij veel van onze klanten hetzelfde probleem, het vinden van goed en kundig personeel....
Tips
SEO

Google en AI. Wat gaat er veranderen? En word je straks nog gevonden?

Er zijn veel ontwikkelingen bij Google, het is de zoekbaas eindelijk gelukt om aan boord te stappen van de doordenderende...
Blog
Strategie