Terug naar het overzicht

In 5 stappen betrek je je collega’s bij jouw contentstrategie

Het is de frustratie van menig marketeer die de social media van zijn of haar organisatie bijhoudt: je moet voortdurend zelf achter alle content aan. Je vraagt je collega’s om input, je stuurt reminders en uiteindelijk zit je het weer grotendeels zelf te doen. Herkenbaar? Tijd om het over een andere boeg te gooien! Met deze 5 stappen betrek je je collega’s bij het creëren van content voor jullie social media kanalen. 

De mensen van de klantenservice, de accountmanagers, de binnendienstmedewerkers, de salestoppers: ze weten als geen ander wat er speelt bij je klanten. Welke problemen hebben ze, wat houdt ze bezig? En dus: waar kan jouw bedrijf ze bij helpen? Dát levert interessante en relevante content op. Nu moet je die alleen nog boven water krijgen, zodat jij die verhalen op jullie social media kanalen kunt plaatsen. Met deze tips gaat dat lukken!

Stap 1: Plan een ‘what’s in it for me’ bijeenkomst 

Nodig je collega’s uit voor een kick-off bijeenkomst. Zoals altijd, zullen ook jouw collega’s willen weten ‘what’s in it for me’. Vergeet dat dus vooral niet te benoemen! Leg je collega’s uit hoe social media hun werk kan ondersteunen. Dat het een manier is om leuke, nieuwe opdrachten te krijgen omdat je je specifiek kunt richten op de doelgroep waar je het liefste mee of voor werkt. Dat ze met artikelen op eigen titel werken aan hun personal branding. Dat het tof is om te zien welke interactie ontstaat. Kortom, enthousiasmeer!

Stap 2: Breng je collega’s in beweging 

Dit is de meest uitdagende stap. Want plannen zijn leuk, maar nu moet je je collega’s tot actie aanzetten. Ga bij elkaar zitten met mensen die de ogen en oren naar buiten zijn. Inventariseer met elkaar welke onderwerpen interessant zijn voor jullie doelgroep. Wat speelt er bij klanten of leveranciers? Wat zijn veel gestelde vragen? (Zo ontdek je meteen ook hoe goed jouw organisatie op de hoogte is van de belevingswereld van jullie klanten.) Met goed doorvragen kun je voor de juiste richting zorgen en het gesprek accelereren. Met de output van deze bijeenkomst gaan de eerste collega’s aan de slag met bijvoorbeeld het schrijven van een blog.

Stap 3: Houd de flow erin 

Plan daarna regelmatig korte meetings. Liefst op vaste momenten, bijvoorbeeld aan het begin van de dag of van de week. Dat geeft structuur, zeker als je drie vaste agendapunten hanteert. Allereerst laat je tijdens deze bijeenkomsten zien wat de resultaten zijn. Het gaat daarbij niet zozeer om kwantiteit, maar om kwaliteit: welke posts hebben het goed gedaan en waarom, welke interactie hebben ze oproepen? Laat je collega’s zien dat het loont wat ze doen! Kijk ook naar wat er beter kan. Ga bijvoorbeeld eens testen met verschillende afbeeldingen. Als tweede punt kijk je vooruit: wat speelt er, wat is actueel, waar kunnen we op inhaken? (Tip voor je collega’s: vraag na een (telefoon)gesprek met je klant eens: ‘Ben je voldoende geholpen?’ Hier komt vaak hele waardevolle input uit.) Tot slot stem je met elkaar af wie wat gaat doen. Het is allemaal nieuw en even wennen, dus maak goede afspraken over deadlines. De activiteiten en resultaten ga je dan de volgende keer evalueren. Zo houd je mensen betrokken en houd je de flow erin.

Stap 4: Maak er een challenge van 

Aan de hand van een dashboard kun je de resultaten eenvoudig inzichtelijk maken voor iedereen. Doe dat ook, want van goede resultaten worden mensen blij. Succes nodigt uit om door te gaan! Nog leuker wordt het als je collega’s iets terugkrijgen voor hun inspanningen. Wie maakte de meest waardevolle content? Degene die deze maand zorgde voor de meeste kliks, de meeste views, de langste sessieduur of de meeste scroll diepte krijgt dan bijvoorbeeld een dinerbon cadeau. Of maak er een teameffort van: heeft iedereen drie waardevolle artikelen gemaakt in een kwartaal? Dan gaat er een bepaald bedrag in de pot voor een teamuitje. Een win-winsituatie!

Tabel van resultaten geplaatste artikelen

Stap 5: Bewaak de kwaliteit van de content 

Goede collega’s zijn nog niet direct goede copywriters of social schrijvers. Soms zijn de ideeën en de onderwerpen briljant, maar komen die op papier niet altijd lekker uit de verf. Het zal je verbazen hoeveel mensen geneigd om te schrijven vanuit het bedrijf in plaats van vanuit de klant. Zonde! Koppel daarom een tekstschrijver aan je collega’s die de tone of voice bewaakt, structuur geeft aan het artikel en natuurlijk checkt op eventuele spelfouten. Zo maak je je content zo waardevol mogelijk.

Met deze 5 stappen kun je aan de slag met het verzamelen van interessante en relevante content voor jullie social media. Het is geen eenmalige exercitie, maar een cyclus van activiteiten. Het duurt even voordat hier een patroon ontstaat, maar je geduld zal beloond worden. Want heb je deze cyclus eenmaal goed op de rit, dan krijg jij als marketeer de meest mooie content aangeleverd.

Laat gerust weten hoe je dit traject ervaart!

Dit artikel is geschreven door Jurjen. Vind je het een interessant artikel en praat je graag verder over dit onderwerp? Bel Jurjen op 071-302 00 77 of stuur hem een mailtje op info@olifantmedia.nl

Bekijk ook

Fossiel standaard een big deal?

Dat we wereldwijd de klimaatverandering moeten aanpakken, is geen vraag meer. Het is duidelijk dat het roer om moet –...
Blog

De 3 voordelen van regionale targeting op TikTok

Na lang wachten is het eindelijk mogelijk om jouw doelgroep regionaal te bereiken via TikTok. TikTok is niet alleen het...
Blog
Influencer marketing

Best practices voor het werven van studenten in het digitale tijdperk

Online studenten werven betekent: een aanpak creëren die perfect past bij Generatie Z. Dit is een generatie met specifieke kenmerken....
Blog
Strategie