Terug naar het overzicht

4 redenen om meer video in te zetten op social media

Stel dat we vijf jaar verder zijn in de toekomst. Ben je deze blog dan aan het lezen of aan het kijken? Met verhalen over Metaverse (een 3D internet universum dat parallel loopt aan onze eigen wereld) en het explosieve gebruik van social media platformen kunnen we niet meer om visuele content heen. Op veel platformen zoals Instagram, Snapchat en TikTok is beeld al belangrijker is dan tekst. Maar wat je ongetwijfeld ook hebt gemerkt is het toenemende aantal video’s in plaats van foto’s in je tijdlijn. Hoe zit dat nou precies? Moet jij met jouw organisatie ook overstappen naar een video-first strategie? En wat is de toekomst van de foto?

De laatste ontwikkelingen in social medialand

Eerst even een blik op de laatste ontwikkelingen die plaatsvinden in social medialand. Met de komst van TikTok (wat een video-only platform is) zijn video’s meer aanwezig dan ooit. Toen Instagram in 2016 Stories introduceerde, werd de verandering van sociale media in gang gezet. Het begon met foto’s en ‘boomerangs’ maar inmiddels worden er steeds meer korte video’s gedeeld in Stories. Na de introductie van TikTok duurde het ook niet lang voor Instagram kwam met Reels, video’s waarin je jouw verhaal kunt vertellen. Op dit moment is Reels het snelst ontwikkelende onderdeel van Instagram. Ondertussen kun je ook op Facebook reels plaatsen, hoewel we zien dat het hier nog niet zo’n vlucht neemt als op Instagram. Ook het inspiratieplatform Pinterest werkt steeds meer met videocontent. 

Meningen over video-first platformen

Het zal je niet ontgaan zijn dat jouw Instagram tijdlijn steeds meer gevuld wordt met video’s. De onvrede hierover zal je ongetwijfeld ook opgemerkt hebben. Zelfs de queens van sociale media, de Kardashians, hebben zich erover uitgelaten: “Maak Instagram weer Instagram. Stop te proberen om TikTok te zijn.” Toch heeft de CEO van Instagram Adam Mosseri laten weten dat video’s een nieuwe stap zijn voor Instagram die zij blijven ondersteunen. Hij legt uit hoe het zit met deze nieuwe updates van Instagram: “Zelfs al zouden we niks veranderen aan Instagram, ook dan zal je zien dat video’s aan populariteit winnen. Het is de content waar de Instagram gebruiker zelf om vraagt door meer interactie te vertonen met video’s dan met foto’s.” Daarnaast laat hij weten dat Instagram nooit zal stoppen met foto’s laten zien op je feed. Foto’s noemt hij letterlijk ‘the heritage of Instagram’. Feit blijft dat video’s steeds beter ondersteund worden. Goed om te weten: het lijkt er sterk op dat video’s ook voorrang krijgen op foto’s in het algoritme van Instagram.

De impact van video op jouw doelgroep

Deze ontwikkelingen zijn op zich niet vreemd. Sociale media platformen blijven zich ontwikkelen en willen meegaan met de tijd. Het lijkt erop dat ze zich klaar willen stomen voor de nieuwe, jonge, frisse generatie Z. Gen Z is opgegroeid met YouTube als eerste vorm van entertainment en educatie. Ook zijn zij dé gebruikersgroep van het videoplatform TikTok. Die generatie spreek je dus voornamelijk aan met video. Maar ook de doelgroep die ouder is dan Gen Z lijkt niet ongevoelig voor video’s. Uit een onderzoek dat gedaan werd in 2019 bleek al dat 64 procent van de consumenten eerder een product koopt na het zien van een video over het betreffende product. En 90 procent van de videokijkers geeft aan dat productvideo’s helpen bij het maken van een keuze. Nu, drie jaar later, is de kans groot dat deze percentages verder zijn gestegen. Vinden we video’s dan eigenlijk wel zo verschrikkelijk als we zelf denken? Of is het vooral de verandering die we vervelend vinden?

Wel of niet overstappen op video?

Ondanks de onvrede blijkt toch uit veel zaken dat video’s beter aanslaan dan foto’s. Moet je dan volledig overstappen naar video? Nee, dat lijkt ons niet de juiste methode. Wel zullen we beetje bij beetje naar een meer video-based internetwereld gaan. Het is daarom wél een goed idee om nu alvast te beginnen met het maken van video’s. Zo kan jouw organisatie video’s en foto’s meer afwisselen op de sociale media platformen en raak je alvast gewend aan de nieuwe trend!
 
Dan is natuurlijk de volgende vraag: hoe maak je een goede video? We zetten een aantal tips voor je op een rijtje om een start te kunnen maken met het ontwikkelen van video’s.

4 tips om een goede video te maken voor jouw sociale media platform:

1. De meeste online video’s duren korter dan 60 seconden.

De aandachtsspanne van iemand op sociale media is laag. Als er niet binnen drie seconden iets gebeurt, is de aandacht van je viewer alweer weg. Dus: korte krachtige videoboodschappen zijn een must!

2. 85% van de viewers kijkt zonder geluid.

Het is zeker leuk om geluid onder je video te zetten voor de 15% die wel met geluid kijkt, maar de video moet ook duidelijk zijn zonder. Zorg daarom voor ondertiteling en duidelijke beelden.

3. Imperfectie maakt toegankelijk.

Dit is een hele fijne tip want dat betekent dat je geen filmploeg hoeft te hebben met scripts en een duidelijke visie. Een smartphone en wat creatieve skills zijn genoeg om leuke video’s op te nemen die heel goed op sociale media kunnen staan! Bovendien zal je zien dat naarmate je vaker video’s maakt, het steeds beter (en dus sneller) gaat. Experimenteer vooral en kijk wat jouw doelgroep wel of niet leuk vindt.

4. Is video voor jou een brug te ver?

Het mixen van foto’s met animaties en een leuk muziekje is ook een goede manier om te starten met bewegende beelden. Inspiratie nodig? Kijk dan eens rond op TikTok of kijk in de Reels overzichten van Instagram.
 
Hebben we je enthousiast weten te maken voor video maar weet je even niet waar je moet beginnen? Wij kunnen je heel goed helpen met het ontwikkelen van waardevolle content of een social media strategie.

Dit artikel is geschreven door Dorike. Vind je het een interessant artikel en praat je graag verder over dit onderwerp? Bel ons op 071-302 00 77 of stuur een mailtje via info@olifantmedia.nl.

Bekijk ook

Waarom een ghostwriter inschakelen voor jouw online personal brand

Je begrijpt hoe belangrijk het is om je online aanwezigheid te verbeteren en je personal brand te versterken op LinkedIn....
Blog

5 praktische tips voor een sterk online personal brand

Heb je net gelezen waarom jouw online personal branding zo cruciaal is? Mooi, want dan ben je vast benieuwd hoe...
Blog

De kracht van personal branding: waarom jouw online aanwezigheid cruciaal is

Wist je dat als mensen jouw naam zoeken via Google, jouw LinkedIn profiel vaak bovenaan in de zoekresultaten staat? Jouw LinkedIn-profiel...
Blog