Terug naar het overzicht

Vijf voordelen van always on campagnes voor musea

Het onderhouden van de social media kanalen kan veel tijd kosten. Zeker voor een museum, waar vaak een kleine groep mensen voor alle marketing zorgt. Dan kan het lastig zijn om op social media op structurele basis onder de aandacht te blijven van de  doelgroepen van het museum. Always on campagnes kunenn dan uitkomst bieden. Daarmee ben je altijd aanwezig bij jouw gewenste doelgroep op momenten waar het écht telt. En nog een groot voordeel: het kost minder tijd! Wij hebben vijf voordelen van always on social media campagnes voor musea op een rij gezet.

Wat is een always on campagne?

Maar eerst… Wat is precies een always on campagne? In plaats van dat je wekelijks een aantal nieuwe social media posts bedenkt en klaarzet, maak je bij een always on campagne in één keer content die op structurele basis zichtbaar is bij de doelgroep. Hierdoor ben je altijd aanwezig bij de relevante doelgroep die in de bovenste laag van de funnel zit. Ofwel bij mensen die het museum nog moeten leren kennen. Die ga je via always on campagnes voorzien van content over bijvoorbeeld een nieuwe tentoonstelling, de vaste collectie of speciale evenementen waar je naartoe werkt. Alles om deze doelgroep continu te informeren en prikkelen. Het gaat erom dat je op het juiste moment de juiste doelgroep bereikt, met een verhaal dat aansluit en aanzet tot betrokkenheid.

De vijf voordelen van always on campagnes

1. Verhoogde zichtbaarheid

Het belangrijkste voordeel van een always on campagne is dat je continu aanwezig bent op social media. Hierdoor vergroot je de zichtbaarheid van je museum en bouw je duurzaam naamsbekendheid op. Dit helpt niet alleen om een groter publiek te bereiken, maar ook om potentiële bezoekers te informeren over tentoonstellingen, evenementen en educatieve programma’s. In de museumsector zien we nog steeds veel voorbeelden van seizoensgebonden campagnes – dus alleen op speciale momenten – in plaats van always on. Het nadeel hiervan is dat je veel actie ziet binnen een bepaalde periode, maar dat dit na de campagne weer volledig afzwakt waardoor je resultaten ook afnemen. 

2. Hogere betrokkenheid

Always on campagnes zorgen voor regelmatige interactie met potentiële bezoekers en volgers, wat kan leiden tot meer betrokkenheid, feedback en uiteindelijk loyaliteit. Dit helpt een museum om echt een community op te bouwen en sterke relaties met de doelgroep te onderhouden op constante basis. Deze momenten van interactie zijn namelijk kansen om vragen te beantwoorden, feedback te verzamelen en realtime updates te delen, waardoor je als museum een directe en persoonlijkere relatie met de bezoekers opbouwt.

Om die kansen tot interactie te verzilveren, moet de webcare op orde zijn en zal er altijd iemand moeten zijn om de vragen te beantwoorden en de interactie aan te gaan. Meer weten over webcare? Vraag onze whitepaper aan en lees over hoe je alles uit je webcare en community management haalt.  

3. Targeting

Met behulp van social media advertising tools kun je als museum gerichte campagnes maken om de gewenste doelgroepen te ’targeten’, zoals kunstliefhebbers, gezinnen of scholieren. Omdat je je met iedere campagne specifiek op één groep richt, ontwikkel je een effectievere en efficiëntere marketingstrategie die beter aansluit bij de behoeften en interesses van die betreffende groep. Zet bijvoorbeeld eens een advertentiegroep op die gericht is op gezinnen waarmee je de familieactiviteiten of kindvriendelijke tentoonstellingen laat zien. Zo weet je zeker dat je er alles aan doet om de de juiste boodschap bij de juiste doelgroep te krijgen. 

Hiermee bereik je ook mensen buiten de eigen groep volgers. Want wist je dat slechts 3% van de volgers van het museum de organische content die je als museum maakt, ook daadwerkelijk voorbij ziet komen? Door op structurele basis campagne te voeren, weet je zeker dat je de doelgroep bereikt die je het liefst in jouw museum ziet.

4. Meer bezoekers

Social media advertenties zijn een geschikt middel om potentiële bezoekers te verleiden met exclusieve aanbiedingen, een snapshot van tijdelijke tentoonstellingen of met unieke ervaringen. Zo bereik je ook de mensen die nog niet bekend zijn met jouw museum en geef je ze een kijkje in de keuken. Op die manier kan een goed uitgevoerde always on social media campagne het aantal bezoekers en de inkomsten uit kaartverkoop, abonnementen en evenementen verhogen.

5. Structurele data inzichten

Het gebruik van always on campagnes stelt een museum in staat om waardevolle gegevens te verzamelen over doelgroepen, zoals demografische gegevens, interesses en gedrag. Deze informatie gebruik je vervolgens om de marketingstrategie te verfijnen, de bezoekerservaring te verbeteren en gerichte campagnes te ontwikkelen om de juiste doelgroep te bereiken. Zo krijg je steeds meer zicht op waar jouw potentiële bezoekers op ‘aan gaan’. Een datastudio kan helpen om structurele data inzichtelijk te maken en elk platform in één oogopslag te analyseren. Meer weten? Bekijk onze mogelijkheden om data inzichtelijk te maken. 

Aan de slag? Nog een paar tips:

  1. Onderzoek welke content de doelgroepen het meest aanspreekt en wat de echte ‘lokkertjes’ zijn van het museum. Die input verwerk je in de content voor campagnes.
  2. Duik in het hoofd van de doelgroep en achterhaal welke social media kanalen het meest geschikt zijn om ze op te benaderen.
  3. Stel maandelijkse doelen! Als je continu campagnes draait is het goed om vooraf doelen te stellen waar je naartoe streeft. Zijn dit bijvoorbeeld 1.000 klikken naar de website of wil je toch zoveel mogelijk mensen bereiken?

Meer weten over content die je in kunt zetten voor jouw museum? Vraag onze whitepaper over social media beheer voor musea

Dit artikel is geschreven door Daniel. Vind je het een interessant artikel en praat je graag verder over dit onderwerp? Bel Daniel op 071-302 00 77 of stuur hem een mailtje op info@olifantmedia.nl.

Bekijk ook

Zorg voor meer aanmeldingen voor je open dag met een Facebook event

Ga je een open dag voor jouw school of organisatie organiseren? Dan zet je natuurlijk vol in op een goede...
Blog
Social Media

Online marketing tips voor scholen: trek de beste omscholers aan voor het docentschap

Lerarentekort aanpakken met omscholingstrajecten We zien bij veel van onze klanten hetzelfde probleem, het vinden van goed en kundig personeel....
Tips
SEO

Google en AI. Wat gaat er veranderen? En word je straks nog gevonden?

Er zijn veel ontwikkelingen bij Google, het is de zoekbaas eindelijk gelukt om aan boord te stappen van de doordenderende...
Blog
Strategie