Terug naar het overzicht

UX Tips voor het werven van vrijwilligers

De strijd om vrijwilligers is groot. Er zijn ontzettend veel organisaties voortdurend op zoek naar vrijwilligers. Dat werven gebeurt veel online. Organisaties proberen op allerlei manieren geïnteresseerden naar hun website te krijgen. Eenmaal op de website wil je het de bezoeker zo makkelijk mogelijk maken om de stap te zetten om vrijwilliger te worden. Goede UX is daarbij cruciaal. Maar hoe doe je dat?

Waarom UX inzetten voor het werven van vrijwilligers?

Als potentiële vrijwilligers eenmaal de weg naar jouw website gevonden hebben, is het natuurlijk enorm zonde als zij direct weer vertrekken omdat ze niet vinden wat ze zoeken. Of omdat de landingspagina waar zij op komen niet in orde is. Met een sterke UX, ofwel User Experience, zorg je ervoor dat bezoekers jouw website op zo’n manier ervaren dat zij zo makkelijk mogelijk naar dat ene doel geleid worden. In dit geval: vrijwilliger worden. Wij helpen hier verschillende non-profit organisaties bij. Met UX optimaliseren we de website-ervaring van bezoekers. Dat doen we door de sites van deze organisatie te verbeteren op punten zoals een goed ontwerp, leesbare teksten, een consequente tone of voice, buttons en duidelijke navigatie. Daarbij kijken we ook hoe bezoekers zich bewegen door de website heen. Hoe kunnen we hun customer journey nog beter en makkelijker maken? Daar maken we continu aanpassingen in. En met succes! 

Je landingspagina testen met de 5 seconden test

De landingspagina is je eerste kans om een goede indruk te maken met jouw organisatie. De bezoeker van de pagina moet in één oogopslag jouw organisatie herkennen en zien wat de boodschap is. Dus: presenteer de informatie helder en beknopt, maak buttons opvallend en aantrekkelijk en zorg dat alles in lijn is met de merkidentiteit van jouw organisatie. Het is hierbij belangrijk dat een bezoeker alle essentiële informatie al kan lezen voordat hij/zij gescrold heeft op de pagina. Een handige en leuke manier om te controleren of een landingspagina duidelijk is, is de vijf seconden test, Laat een collega vijf seconden jouw landingspagina zien. Vraag daarna wat hij/zij denkt dat het belangrijkste doel is van de pagina, wat de boodschap is, etc. Is het niet helder? Pas de landingspagina dan aan. Vraag je je af waarom het vijf seconden is? Ja, dat is kort. Maar uit onderzoek blijkt dat iemand in de eerste vijf seconden al bepaalt of een website de moeite waard is. In die vijf seconden moet je dus de aandacht van die potentiële vrijwilliger winnen!

Potentiële vrijwilligers (ver)leiden op jouw site

De landingspagina is goed en de bezoeker blijft op de site van jouw organisatie. Check. Daarna is het zaak om ervoor te zorgen dat je het bezoekers zo makkelijk mogelijk maakt om zich aan te melden als vrijwilliger. Een goede ‘vrijwilliger journey’ is als een duidelijk pad door de site die bezoekers leidt van de eerste kennismaking met jouw organisatie tot het moment van aanmelden. Zorg dat je inzicht hebt in elke stap dit het proces. Zijn er mogelijke obstakels? Dan haal je die weg. Creëer een heldere navigatie en maak het aanmeldingsproces zo eenvoudig en intuïtief mogelijk. Vergeet niet om een duidelijke call-to-action toe te voegen die bezoekers aanspoort tot actie, namelijk het zich aanmelden als vrijwilliger. Geef mensen de kans meer te lezen over je organisatie en link direct naar een aanmeldpagina. Vertel wat je van een vrijwilliger verwacht in heldere bulletpoints die snel gescand kunnen worden. Kortom, maak het bezoekers zo makkelijk mogelijk om zich aan te melden.

Je website optimaliseren op UX in 8 tips

 1. Consistentie:
  Consistentie in ontwerp en inhoud draagt bij aan een professioneel en betrouwbaar imago. Dit geldt voor zowel visuele elementen als voor de tone of voice van jouw teksten.
 2. Personalisatie: 

  Ervaringsverhalen van huidige vrijwilligers voegen een persoonlijk aspect toe aan jouw organisatie en kunnen potentiële vrijwilligers inspireren en binden aan jouw organisatie.
 3. Mobielvriendelijke site:
  
Een mobielvriendelijke website is tegenwoordig een must. Het zorgt ervoor dat jouw site toegankelijk is voor een breder publiek en biedt een betere gebruikerservaring.
 4. Duidelijke Call-to-Actions: 

  Goed geplaatste en duidelijk geformuleerde call-to-actions sturen gebruikers en verhogen de kans op conversies. Of het nu gaat om het aanmelden voor een nieuwsbrief of het aanvragen van meer informatie, maak het uw bezoekers gemakkelijk om de volgende stap te zetten. Gebruik hierbij het liefst een opvallende button.
 5. Visueel ontwerp: 

  Een aantrekkelijk en consistent visueel ontwerp kan de betrokkenheid van de gebruiker verhogen en bijdragen aan de algehele merkbeleving. Gebruik kleuren, lettertypen en afbeeldingen die de merkidentiteit van jouw organisatie weerspiegelen.
 6. Content Strategie: 

  Goed geschreven en relevante content is essentieel om bezoekers te informeren en te betrekken. Maak gebruik van duidelijke koppen, bullet points en korte alinea’s voor een gemakkelijke leesbaarheid.
 7. Een inclusieve site:
  
Maak jouw website ook leesbaar en begrijpelijk voor mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking. Bijvoorbeeld door middel van alt-teksten voor afbeeldingen, voldoende contrast en ondertiteling voor video’s. Hiermee verzeker je je ervan dat de website duidelijk is voor iedereen, ongeacht hun behoeften en vaardigheden. 
 8. Sociale bewijskracht:
  
Het opbouwen van vertrouwen is een belangrijk aspect van vrijwilligerswerving. Sociale bewijskracht in de vorm van ervaringsverhalen, beoordelingen of het delen van cijfers over het aantal mensen dat jouw organisatie al geholpen heeft, kan potentiële vrijwilligers over de streep trekken om zich aan te melden.

Analyse en Feedback: Onmisbare onderdelen voor UX verbetering

Het verzamelen en analyseren van data is cruciaal om inzicht te krijgen in de effectiviteit van de toegepaste UX-strategie. Door gebruik te maken van tools zoals Google Analytics kun je zien waar verbeteringen mogelijk zijn en je strategie daarop aanpassen. Zie je pagina’s met een laag engagement percentage (veel bezoekers die direct de website verlaten)? Dan is dit waarschijnlijk een pagina die niet helder, aantrekkelijk of belangrijk genoeg is voor de doelgroep. Bekijk de pagina en optimaliseer deze aan de hand van je bevindingen. Een andere handige tool is Hotjar. Hotjar geeft je inzicht in waar je doelgroep op klikt en hoe diep ze scrollen in de website. Wordt er constant op een stuk tekst geklikt dat nergens heen linkt, dan verwacht jouw doelgroep blijkbaar dat hier een link zit. Door hier een link toe te voegen kun je de ervaring enorm verbeteren. Een simpele en snelle aanpassing die een veel soepelere vrijwilliger journey tot gevolg heeft.

Het werven van vrijwilligers is een complex proces dat een strategische aanpak vereist. Met een goede UX-strategie kan jouw organisatie een omgeving creëren waarin vrijwilligers zich gewaardeerd en betrokken voelen. Het eindresultaat is een goede relatie tussen de organisatie en de vrijwilligers, wat leidt tot het kunnen behalen van de maatschappelijke doelen. Hulp nodig om de website van jouw organisatie UX proof te maken en zo meer vrijwilligers aan te trekken? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee. 

Dit artikel is geschreven door Roeland. Vind je het een interessant artikel en praat je graag verder over dit onderwerp? Bel Roeland op 071-302 00 77 of stuur hem een mailtje via roeland@olifantmedia.nl

Bekijk ook

Wanneer vertel je klanten over de impact die jouw organisatie maakt?

Veel merken dragen bij aan positieve verandering en maken op hun manier impact voor een betere wereld. Een belangrijk thema...

Webcare voor overheidsinstellingen

In het huidige digitale tijdperk is de interactie tussen overheid en burgers ingrijpend veranderd. Webcare heeft zich ontwikkeld tot een...

Waarom Snapchat jou helpt met recruitment

Organisaties staan voortdurend voor de uitdaging om nieuwe en creatieve manieren te vinden om de juiste werknemers aan te trekken....