Terug naar het overzicht

De sollicitatiefunnel optimaliseren voor de zorgsector

De zorgsector staat voor een uitdagende paradox: een hoge vraag naar gespecialiseerd personeel te midden van een enorm krappe arbeidsmarkt. In zulke tijden is de klassieke aanpak van het plaatsen van vacatures op je website simpelweg niet meer toereikend. Het geheim? Een cocktail van een aantrekkelijke campagne en een geoptimaliseerde sollicitatiefunnel.

Overzichtelijke sollicitatiefunnel voor recruitment 

De tijd dat solliciteren betekende dat je een uitgebreide brief en CV moest opsturen, is wel voorbij. Laagdrempeligheid is het toverwoord. Met een goede sollicitatiefunnel maak je solliciteren laagdrempelig en zoveel mogelijk geautomatiseerd. Klikt iemand op een online advertentie, dan leid je deze persoon meteen naar de juiste webpagina of naar een handig formulier waar hij of zij meteen kan solliciteren. Deze aanpak levert beduidend meer sollicitanten op! Neem bijvoorbeeld de succesvolle campagne van ActiVite, een organisatie met een breed aanbod van thuiszorg en verpleeghuiszorg in Zuid-Holland. ActiVite deed een campagne via Google Ads, die resulteerde in een indrukwekkende click-through rate van 17% en 115 sollicitanten binnen 90 dagen. De sleutel tot dit succes? Lokaal gerichte advertenties en een duidelijke sollicitatiefunnel die zich aanpast op basis van real-time data.

Doordat de funnel overzichtelijk was, konden we inspelen op de verschillende fases waarin een sollicitant zich bevindt. Voor degenen die hun interesse in de zorgsector verkennen, leidde een klik op de advertentie naar een informatieve pagina over ActiVite als werkgever. Daarnaast bevatte de advertentie extensies waarmee je je in één klik kunt aanmelden voor de informatieavonden. Maar wat écht zorgde voor een laagdrempelige en toegankelijke opwarming van sollicitanten, waren de advertentieteksten. In deze context was de uitdrukking ‘date met Ageeth’, de toenmalige recruiter, veel meer dan alleen een pakkende slogan. Het was een briljante benadering om potentiële sollicitanten op een warme manier welkom te heten en hen het gevoel te geven dat ze niet slechts een nummer waren, maar een gewaardeerde gesprekspartner. Het gebruik van de voornaam “Ageeth” in plaats van een algemene aanduiding als “onze recruiter” gaf een persoonlijk tintje aan de benadering.

Voorbeeld van een geoptimaliseerde advertentie voor meer sollicitaties door Olifant Media

Voor kandidaten die al verder in de funnel zaten, bood ActiVite directe actieroutes: een telefoontje voor een snelle sollicitatie of een online sollicitatieformulier voor degenen die meteen wilden beginnen. Zo’n directe benadering speelt in op de bereidheid van kandidaten om actie te ondernemen.

Deze aanpak garandeerde dat kandidaten, ongeacht waar ze stonden in hun besluitvormingsproces, een duidelijk en uitnodigend pad vonden naar een baan bij ActiVite.

De campagne loopt, en dan?

Een levendige campagne ontwikkelt zich voortdurend. Onze belangrijkste tip: kijk niet alleen naar de harde data maar ook naar zachte conversies. Hoe gedragen bezoekers zich op verschillende apparaten? Welke route nemen ze na het klikken op de advertentie? Op welk punt verliezen ze hun interesse? Deze data helpen je inzicht te krijgen in wie je doelgroep is en wie potentiële sollicitanten zijn. Een dashboard waarin alle datastromen van je website en campagnes samenkomen kan hierbij een handige tool zijn. Zo kun je je sollicitatiefunnel continu analyseren en finetunen.

De kroon op je strategie

En misschien nog wel het belangrijkste: responsieve opvolging is de kroon op je recruitmentstrategie. Overweeg om proactief kandidaten na te bellen, of organiseer intakegesprekken buiten de standaard kantooruren om. Of het nu gaat om een bevestiging van ontvangst, een chatgesprek of het inplannen van een gesprek, het is belangrijk om acties van sollicitanten snel op te volgen. 

In de huidige krappe arbeidsmarkt geldt ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Daarom is het zo belangrijk om snel en doeltreffend te zijn. Is de bezetting te laag om kandidaten snel op te volgen? Overweeg dan methoden zoals shortlisting om ongekwalificeerde kandidaten vroeg in het proces te elimineren, zodat je je kunt concentreren op het beste beschikbare talent. Of denk aan het inschakelen van een externe partij. Zij kunnen kandidaten shortlisten op basis van een checklist, zodat jij je alleen hoeft te concentreren op de kwalitatieve  kandidaten. 

Kortom, de zorgsector vereist een recruitmentstrategie die even dynamisch is als de zorgverlening zelf. Door obstakels te verwijderen, een persoonlijke benadering te kiezen en de respons te versnellen, bied je een sollicitatie-ervaring die zowel efficiënt als effectief is. En die je meer sollicitanten oplevert!

Dit artikel is geschreven door Julia. Vind je het een interessant artikel en praat je graag verder over dit onderwerp? Bel Julia op 071-302 00 77 of stuur haar een mailtje op info@olifantmedia.nl

Bekijk ook

Zorg voor meer aanmeldingen voor je open dag met een Facebook event

Ga je een open dag voor jouw school of organisatie organiseren? Dan zet je natuurlijk vol in op een goede...
Blog
Social Media

Online marketing tips voor scholen: trek de beste omscholers aan voor het docentschap

Lerarentekort aanpakken met omscholingstrajecten We zien bij veel van onze klanten hetzelfde probleem, het vinden van goed en kundig personeel....
Tips
SEO

Google en AI. Wat gaat er veranderen? En word je straks nog gevonden?

Er zijn veel ontwikkelingen bij Google, het is de zoekbaas eindelijk gelukt om aan boord te stappen van de doordenderende...
Blog
Strategie