Terug naar het overzicht

Lesgeven op social media

Hoewel het voor kinderen misschien voelt als een zomervakantie 2.0 is het voor docenten behoorlijk aanpassen. Gisteravond werden we door het kabinet op de hoogte gesteld van de aangescherpte maatregelen die in elk geval tot en met 1 juni zullen gelden. Het lijkt er dus op dat we voorlopig nog even online les moeten geven. Maar hoe kun je de kracht van social media hierbij inzetten? En je les uitleggen in een vlog, waar begin je? Welkom bij deze beginners guide voor lesgeven via social media. 

Lesgeven via social media: hoe doe je dat?

Docenten doen niet anders dan voor grote groepen presenteren, maar kun je daarmee gelijk verwachten dat vloggend lesgeven net zo natuurlijk gaat? Nee, de meeste docenten hebben zelfs geen idee hoe ze dit het beste kunnen aanpakken. Wij lopen je door een aantal mogelijkheden heen. 

#1 Livegaan op Instagram Stories

Misschien ben je er al bekend mee en misschien ook nog niet. Maar livegaan op Instagram Stories is een hele goede manier om betrokken te blijven met je leerlingen. Zij kunnen jou in real time zien en het gesprek met je aan gaan. Als docent zie je de reacties of vragen van leerlingen direct in beeld, wat het dus super makkelijk maakt om hier direct een antwoord op te geven. 

#2 Instructievideo’s op YouTube

Niet elk vak kan misschien het beste worden uitgelegd door middel van een livevideo, denk bijvoorbeeld aan natuur- of scheikunde. Een goede tip is om instructievideo’s op YouTube te plaatsen. Leerlingen kunnen dan op hun eigen gemak de video bekijken en desnoods nog even terugspoelen. 

Fun-fact: 82% van de jongeren in de leeftijd van 15-19 jaar is actief op Instagram en maar liefst 90% op YouTube. Op WhatsApp na komt geen enkel ander social media platform hierbij in de buurt.*

#3 Hippe docent in 3…2…1…

Ben jij er klaar voor om de switch te maken naar online docent? Wij geven je aan paar beginnerstips.
1. Gebruik een telefoonhouder om je vlogs op video’s mee op te nemen: want er is niemand die zich kan focussen als het beeld eruit ziet alsof het op een trilplaat staat.
2. Denk goed na over wat je wilt vertellen: voor de kijker is het belangrijk om te weten waar je naar toe werkt en wat ze kunnen verwachten.
3. Check check dubbelcheck je achtergrond: je weet maar nooit.
4. En als laatste – houd het leuk. Er is niemand die zoveel video kijkt als jongeren en zeker in deze gekke tijden terwijl iedereen thuis zit, moet je ze op de juiste manier aanspreken om de motivatie er een beetje in te houden.

#4 Voeg audio toe aan je presentaties

Ben je wat minder op je gemak voor de camera? No worries! Je kunt namelijk ook gewoon audio toevoegen aan je PowerPoint presentaties. Onder het kopje ‘invoegen’ staat audio opnemen, kwestie van op play drukken en beginnen met praten. Je kunt voor elke slide apart een audiobestand opnemen. Ideaal om wat meer toelichting bij de slides te geven. 

En nog wat inspiratie om mee af te sluiten

Engels docente Amy – ook wel bekend als @mevrouwvanklaveren – heeft een toffe manier gevonden om met haar leerlingen te connecten. Steeds meer jongeren zitten op TikTok: een social media platform waar je korte filmpjes op kunt plaatsen. Het aantal gebruikers in de leeftijd van 6 – 19 jaar is dit jaar gestegen naar meer dan 600.000.* Amy plaatst hier dagelijks een “Idiom Of The Day”. Op deze manier houdt ze het leuk voor haar leerlingen door aanwezig te zijn op het platform wat zij gebruiken én ze ook nog eens wat te leren.

Wat denk jij – is lesgeven via social media wat voor jou?

Hoe je de komende weken ook lesgeeft – namens iedereen bij Olifant Media: docenten, bedankt! 

Bronnen: 
* Nationale Social Media Onderzoek 2020 – Newcom Research & Consultancy B.V.

Bekijk ook

Olifant Media krijgt B Corp certificering en verwerft daarmee een imposante positie

Het Leidse online marketing bureau Olifant Media heeft de B Corp certificering gekregen. Daarmee voldoet dit bedrijf aan hoge normen...
Blog

Waarom een ghostwriter inschakelen voor jouw online personal brand

Je begrijpt hoe belangrijk het is om je online aanwezigheid te verbeteren en je personal brand te versterken op LinkedIn....
Blog
Personal branding

5 praktische tips voor een sterk online personal brand

Heb je net gelezen waarom jouw online personal branding zo cruciaal is? Mooi, want dan ben je vast benieuwd hoe...
Blog
Personal branding